Wat zijn bankgarantiekosten?

Bij een bankgarantie staat de bank garant voor de waarborgsom die de koper aan de verkoper moet betalen. Een bankgarantie geeft de verkoper van de woning, meer zekerheid. Maar wat zijn de bankgarantiekosten? In deze blog vertellen wij je er meer over.

Waarom moet je een waarborgsom betalen?

In het voorlopige koopcontract voor je nieuwe woning wordt er in elk geval een waarborgsom opgenomen. Dit wordt opgenomen om de verkoper financieel te beschermen. Deze bescherming is nodig voor als de koper bijvoorbeeld op het laatste moment toch afziet van de koop. De waarborgsom dient aan de notaris te worden overgemaakt en die beheert het in een depot. Als de koop gewoon doorgaat, wordt de waarborgsom weer van het totale koopbedrag afgetrokken.

Wat zijn de kosten?

Aan alles zijn kosten verbonden, zo ook aan het stellen van een bankgarantie. Meestal rekent de bank 1% van het bedrag waarvoor de bank garant zal staan. Meestal is het bedrag waarvoor de bank garant staat, 10% van de hypotheek die je gaat afsluiten. Deze 10% is de waarborgsom. Dus stel dat je een hypotheek afsluit van €400.000, dan is de waarborgsom €40.000 oftewel het bedrag waar de bank garant staat en het percentage dat jij voor de garantstelling betaalt aan de bank is daar weer 1% van, dus in dit geval €400.

Hoe wordt een bankgarantie geregeld?

Het is vanzelfsprekend dat een bankgarantie via de bank zelf geregeld wordt. Je dient er wel rekening mee te houden dat hier ook altijd servicekosten aan verbonden zijn. Deze servicekosten dienen in elk geval betaald te worden, ook in het geval dat de koop doorgaat en de bank, de waarborgsom niet hoeft uit te keren. Mocht je eigen spaargeld hebben om de waarborgsom te kunnen betalen, dan is dat aangeraden, want in dit geval betaal je die 1% over de waarborgsom niet meer aan de bank voor de garantstelling.

De termijn

Binnen welke termijn de bankgarantie geregeld moet worden staat in het koopcontract. Meestal moet dit binnen twee weken geregeld worden.

Wat als je afziet van de koop?

Het kan wel eens voorkomen dat je als koper toch af wil zien van de koop. Als je binnen drie dagen na het afsluiten van de koopovereenkomst afziet van de koop, dan hoef je niet te betalen. Maar zit je al buiten de termijn van drie dagen na het afsluiten van de koopovereenkomst en kan je niet verwijzen naar de ontbindende voorwaarden, dan moet je de verkoper alsnog een aanbetaling van 10% betalen. In het geval van een bankgarantie, betaalt de bank dus dit bedrag, maar dit moet je daarna wel terugbetalen aan de bank.

Over Thuisbest makelaars

Thuisbest Makelaars is een jong makelaarskantoor met jarenlange ervaring in de branche. De wensen van de klant zijn bij ons erg belangrijk en daarom zorgen wij ervoor dat je bij ons altijd met een tevreden gevoel weggaat. Ben jij op zoek naar een huis of wil jij jouw woning verkopen en ben je op zoek naar een makelaar die je tijdens dit proces kan bijstaan? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Neem contact met ons op voor vragen en meer informatie.

Meer weten?

085 040 1900

info@thuisbestmakelaars.nl

Onze diensten

Aankoop

Verkoop

Huur

Waardebepaling