Wat is WOZ-waarde?

WOZ staat voor ‘waardering onroerende zaken’, dit is de waarde van uw woning. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van bijvoorbeeld heffingen en belastingen te bepalen.  

Wat houdt WOZ-waarde in?  

Sinds 1994 bestaat in Nederland de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). Deze wet is opgesteld om de waardering van alle onroerende zaken in Nederland te regelen en hiermee bij elke burger op dezelfde wijze, belastingen te heffen. Elk jaar wordt de WOZ-waarde opnieuw berekend en vastgesteld en binnen elke gemeente wordt de WOZ-waarde, binnen die gemeente vastgesteld. Onder onroerende zaken vallen o.a. woningen, gronden en bedrijfspanden.  

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?  

Op de waarde peildatum wordt er door de gemeente bepaald wat de WOZ van uw woning is. Dit wordt gedaan op basis van de geschatte marktwaarde op dat moment, dit is het bedrag dat uw woning zou opleveren als het verkocht zou worden. De waarde peildatum valt elk jaar op 1 januari over het jaar daarop, de waarde peildatum van 2023 is dus op 1 januari 2022. Ook de verkoopprijzen van woningen in dezelfde buurt tellen mee bij het bepalen van de WOZ, dit noemen we referentiepanden. Verder zijn er nog een aantal objectkenmerken die worden meegenomen bij de berekening van de WOZ-waarde. Hierbij kan je denken aan het type woning, de grootte van de woning, de ligging van de woning en de gebruiksoppervlakte van de woning.  

Wat is het doel van de WOZ-waarde?  

De WOZ is ingevoerd zodat de overheid, belastingen kan heffen. De WOZ waarde is essentieel bij het heffen van verschillende belastingen en deze dient u te betalen. Er zijn drie overheidsinstellingen die de WOZ waarde gebruiken als uitgangspunt voor de heffing van belastingen. 

  1. De Belastingdienst (onroerendezaakbelasting, rioolheffing, forensenbelasting, afvalstoffenheffing) 
  1. De gemeente (Wet inkomstenbelasting 2001, Successiewet, Wet op de vennootschapsbelasting) 
  1. Waterschap (Watersysteemheffing)

WOZ-waarde van uw huis 

Het achterhalen van de WOZ-waarde van een huis kan op drie manieren gaan. Namelijk door met uw DigiD in te loggen op de website mijnoverheid.nl, via de website WOZ-waardeloket of door te informeren bij de gemeente die de waarde van uw woning vastgesteld heeft. Het kan ook voorkomen dat de WOZ-waarde van een bepaalde woning ontbreekt, dit kan twee oorzaken hebben. De eerste reden kan zijn doordat de WOZ-waarde van de betreffende woning nog niet is vastgesteld door de gemeente en een andere reden kan zijn dat het pand waarvan u de WOZ-waarde wilt weten, geen woning is. Alleen van woningen zijn de WOZ-waardes openbaar.

Over Thuisbest makelaars 

Bent u op zoek naar een huis? Dan bent u bij ons aan het juiste adres, wij hebben niet alleen woningen te koop in omgeving Zuid-Holland, maar u kunt bij ons ook terecht voor leuke huurwoningen. Van appartementen tot aan eengezinswoningen en meer. Geef uw wensen aan ons door en wij helpen u verder bij de zoektocht naar uw droomhuis. 

Ook bij de verkoop van uw huis helpen wij u graag verder. Dit is een grote stap en kan in sommige gevallen ook een emotioneel proces zijn en daarom is het van belang dat dit proces zo soepel mogelijk verloopt. Er komt een hoop bij kijken en om het u makkelijker te maken, nemen wij zoveel mogelijk uit handen. Bent u benieuwd naar welke stappen we allemaal moeten doorlopen om een woning te verkopen? Wij hebben de stappen bij het verkopen van uw huis voor u op een rijtje gezet. Bent u benieuwd wat we nog meer voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.   

Verkocht onder voorbehoud

U heeft een woning gevonden waar u in geïnteresseerd bent, maar de woning heeft de melding ‘verkocht onder voorbehoud’. Wat betekent dit precies en wat zijn voor u nu de mogelijkheden? Wij vertellen u er meer over in onze blog ‘Wat betekent verkocht onder voorbehoud?’.

Meer weten?

085 040 1900

info@thuisbestmakelaars.nl

Onze diensten

Aankoop

Verkoop

Huur

Waardebepaling