Wat als je huis geen energielabel heeft

Het energielabel van een woning geeft aan hoe goed een woning geïsoleerd is, en hoeveel energie een woning gebruikt.  De klassen van energielabels lopen vanaf A+++ tot en met G, waarbij A zeer zuinig is en G helemaal niet zuinig.

Energielabel

Een energielabel krijg je van een energieadviseur die alle kenmerken van jouw woning heeft opgenomen. Bij het berekenen kijkt de energieadviseur naar de energieprestatie van de betreffende woning. Op het label vind je ook een samenvatting van de verschillende onderdelen die meetellen bij het bepalen van de energiezuinigheid level van een huis.

De isolatie

De isolatie van een woning speelt een grote rol bij het bepalen van het energielabel. Een woning kan op verschillende onderdelen, zoals bijvoorbeeld de ramen, vloeren en gevels beoordeeld worden met een + of een -. Als je woning op een bepaald onderdeel een – scoort, is het belangrijk dat je op die plek begint met isoleren, want daar is veel winst te behalen. Een goed geïsoleerde woning, levert niet alleen een lagere energierekening op, maar ook een comfortabelere woning.

Is het verplicht?

Een energielabel heeft een aantal voordelen voor de eigenaar van de woning, kopers en huurders van (nieuwe) woningen:

  • Je ziet direct of een huis energiezuinig is of niet.
  • Aan de hand van het label kan er met voorbeelden laten zien hoe een huis energiezuiniger gemaakt kan worden.
  • Een groen energie label (A tot A+++) kan ervoor zorgen dat een bepaalde woning sneller verkocht of verhuurd wordt.

Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen. Maar bij bepaalde woningen en panden is het niet verplicht, dit is het geval bij beschermde monumenten.

Maar, wat als je huis geen energielabel heeft?

Het is voor eigenaren verplicht om bij de verhuur of verkoop van een woning een geldig energielabel te hebben en beschikbaar te stellen aan de huurder of koper. Dit is ook verplicht als je een huis laat bouwen. Heb je in een van deze gevallen geen energie label? Dan riskeer je een boete.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld wanneer jouw woning een monumentaal pand is of wanneer het een recreatiewoning betreft die minder dan vier maanden per jaar gebruikt wordt. Ben je benieuwd naar de andere uitzonderingen? Dit kan je terugvinden op rijksoverheid.nl

Energielevel van een woning berekenen

In principe kan je het energie label van een woning niet zelf berekenen en heb je hier een energieadviseur voor nodig. Maar het is wel mogelijk om een schatting te maken van jouw energielabel. Voor het maken van een inschatting moet je rekening houden met de volgende zaken:

  • Type ventilatie
  • Type verwarming
  • Type woning
  • Bouwjaar
  • Isolatie en kwaliteit beglazing

De overheid heeft een inschattingstool waarmee je het energielabel van jouw woning kan berekenen. Houd er wel rekening mee dat je met deze berekening niet een officieel energielabel kan krijgen. Als je er nog geen hebt voor jouw woning en je wilt de woning verhuren of verkopen, dan ben je dus alsnog genoodzaakt om een energieadviseur in te schakelen. Deze adviseur komt dan bij je langs en neemt de woning op, hieruit komt er een rapport.

Meer weten?

085 040 1900

info@thuisbestmakelaars.nl

Onze diensten

Aankoop

Verkoop

Huur

Waardebepaling