Aankoop

Een huis kopen

Het kopen van een huis is een grote stap en er gaat dan ook een heel proces aan tevoren. Voordat je echt op “huizenjacht” gaat, is het belangrijk om voor jezelf na te gaan wat je in een woning zoekt. Naar wat voor woning ben je op zoek, hoeveel kamers moet het hebben, ben je op zoek naar een huis met een tuin of is dat voor jou juist geen prioriteit? Al deze vragen spelen een rol bij het duidelijk maken wat voor huis je zoekt. Ook factoren als de vraagprijs, de omgeving en de staat van het huis spelen een grote rol.

Aankoop makelaar

Het is zover, je hebt besloten om een huis te kopen. Dit is misschien wel de grootste aankoop van je leven, dus je wilt natuurlijk dat dit proces zo soepel mogelijk verloopt. Bij Thuisbest Makelaars helpen wij jou graag bij het aankoopproces en wij zorgen ervoor dat dit traject soepel verloopt. Wij nemen alles uit handen, wat we wettelijk uit handen mogen nemen en zorgen ervoor dat jij tevreden bent.          

Kepplerstraat

Het proces rond de aankoop in 8 stappen

Het aankoopproces is te verdelen in een aantal stappen:

Stap 1: Financiën inventariseren

Voordat je huizen gaan bezichtigen is het verstandig om bijvoorbeeld met een hypotheek adviseur rond de tafel te gaan om na te gaan in welke prijscategorie je kan zitten. Je moet namelijk weten wat de financiële mogelijkheden zijn, hoeveel kan je bij de bank lenen, wat gaan jouw maandlasten worden, hoeveel eigen geld zal je nodig hebben om een bepaalde woning te kunnen financieren.

Stap 2: Op zoek naar een woning

Nadat je vast hebt gesteld wat jouw financiële mogelijkheden zijn, kan je op zoek gaan naar een woning die bij jou past. Hiervoor zijn natuurlijk een aantal mogelijkheden zoals websites waar woningen aangeboden worden, zoals Funda. Maar het is ook zeker mogelijk om je wensen aan ons door te geven, zodat wij samen met jou op zoek kunnen naar de geschikte woning.

Stap 3: Het bezichtigen

Dit is misschien wel een van de leukste stappen, tijdens deze stap ga je namelijk daadwerkelijk huizen die binnen jouw straatje passen, bezichtigen. Het komt ook regelmatig voor dat je voorkeur voor bepaalde eigenschappen in een huis verandert tijdens het bezichtigen.

Stap 4: Onderzoeksplicht

Als je van plan bent een huis te kopen, heb je een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat er van jou als koper wordt verwacht dat je een huis van tevoren goed onderzoekt op bijvoorbeeld defecten, beschadigingen en andere gebreken.

Stap 5: De onderhandeling

Nadat je een woning hebt gevonden die aan jouw wensen voldoet en waar je jezelf echt in ziet wonen, kan je beginnen met het onderhandelen. Bij het onderhandelingsproces moet je rekening houden met een aantal zaken. Je onderhandelt niet enkel over de vraagprijs, maar ook over bijvoorbeeld de opleverdatum en de roerende zaken. Daarnaast is het van belang dat je bij dit proces ook rekening houdt met hoe de markt er op dat moment uitziet, wat de situatie is van de verkoper. Als de verkoper bijvoorbeeld al een ander huis heeft gekocht en zijn/ haar oude huis snel verkocht wil hebben, is er waarschijnlijk meer ruimte voor onderhandeling.

Stap 6: De koopovereenkomst

Nadat je als koper overeengekomen bent over de prijs, de opleverdatum en de andere zaken die een rol speelden bij de onderhandeling, wordt er een koopovereenkomst opgesteld. Dit moet schriftelijk zijn en ondertekent worden door beide partijen, mondelinge afspraken zijn namelijk niet bindend. Na de ondertekening geldt er nog een wettelijke bedenktijd van drie dagen, binnen deze bedenktijd kan je zonder opgaaf van reden de koop ontbinden.

Stap 7: De financiering

Nadat de overeenkomst getekend is, is het tijd om de financiering te regelen. De verwerking van een hypotheekaanvraag kan tussen de 4 en 8 weken duren. Je kan tegenwoordig tot 100% van de waarde van het huis laten financieren, de overige kosten dien je wel zelf te betalen. De overige kosten zijn bijvoorbeeld de notariskosten en overdrachtskosten.

Stap 8: De overdracht

Nadat alles geregeld is, zowel het administratieve gedeelte, als de hypotheek en de bedenktijd verstreken is, is de koop definitief. Nu kan de overdracht plaatsvinden!

Veel gestelde vragen

Hoe kom ik in contact met Thuisbest Makelaars?

U kunt een bericht achterlaten via ons contactformulier, u kunt ons bellen via 085 0401900 of u kunt ons mailen.

Doet Thuisbest Makelaars ook aan waardebepalingen bij een aankoop van een huis?

Waardebepalingen doen wij dagelijks en doordat wij aangesloten zijn bij de VBO – branchevereniging van makelaars en taxateurs hebben wij een zeer grote database tot onze beschikking waaruit wij informatie kunnen halen. Hierdoor kom je te weten wat de woning echt waard is. Bekijk deze pagina voor meer informatie!

Is Thuisbest Makelaars alleen actief in Den Haag?

Nee, Thuisbest Makelaars is actief in de gehele regio Zuid-Holland. Neem gerust contact met ons op als u wilt weten of er woningen beschikbaar zijn in uw regio!

Is het ook mogelijk om bij Thuisbest Makelaars te huren?

Bij Thuisbest Makelaars bieden wij niet alleen koopwoningen aan, maar ook huurwoningen. En ook in de zoektocht naar een huurwoning die bij jou past, helpen wij jou graag verder.

Bekijk meer diensten

icon huis

Aankoop

icon verkoop 01

Verkoop

icon huur

Huur

icon waardebepaling 01

Waardebepaling